Türkiye Ve Türkçe Karakterli Domainler

İnternet dünyasında kayıtlı milyonlarca domain var. Bu domainler için çok uzun bir zaman sadece İngilizce dilindeki harfler kullanılırken bir süre önce yapılan bazı değişiklikler ile farklı dillerde bulunan farklı karakterlerin içerisinde bulunduğu domainlerin alımına izin verildi. Bu diller arasında Türkçe de vardı ve Türkçe’de bulunan özel Türkçe karakterler ile domain almak mümkün oluyor. Peki, Türkçe domainlerin şu andaki durumu nedir?

Öncelikle Türkçe karakterlerden kastımız nedir ona bir bakalım: ç, ğ, ı (küçük ı harfi), İ (büyük i harfi), ö, ş ve ü. Normalde bu harfler yerine hepimiz benzer harfleri yazmaya alışığız (Örneğin ç yerine c, ğ yerine g gibi). Türkçe karakterlere izin verilinceye kadar da bu hep böyle oldu. İşte bu uzun zamandan gelmiş alışkınlıktan dolayı Türk internet dünyası Türkçe karakterli domainlere pek ısınamadı.

Örneğin türkçe.com gibi bir alan adı yeterince kullanışlı değil çünkü bazı dezavanajlar getiriyor. Dezavantajlarının en başında dediğimiz gibi alışkanlıklar geliyor. Siz eğer Türkçe.com gibi bir alan adı kullanıyorsanız genel olarak eğilim onu internet tarayıcısına turkce.com olarak yazma yönünde oluyor. Bu şekilde de doğal olarak ziyaretçiler farklı bir siteye yönleniyorlar. Ayrıca her ne kadar tarayıcılar güncellemelerle birlikte Türkçe karakterleri çözüp açabilse de örneğin Türkçe.com olarak yazdığınız bir domain aslında xn--trke-2oa7j.com olarak kodlanarak çözümlenmiş oluyor ve işin içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor.

Peki, Türkçe karakterli domainler hiç kullanılmıyor mu? Tabiki kullanılıyor. Ancak genellikle isminde Türkçe karakter geçen siteler tam halini de korumaya almak için alabiliyorlar. Örneğin bizim turkce.com diye bir sitemiz varsa eğer türkçe.com’u da alıp koruyabiliyoruz. Veya bunların dışında çok önemli veya kısa anahtar kelimelerin türkçe halleri de alınıp kullanılabilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir