Ofisiniz evinizse kaçınmanız gerekli sekiz hata

” Yapılan bir araştırma ile ev-ofisi girişimcilerinin yapmış olduğu en önemli sekiz hatayı listelenmiş. Elbette konu her zaman için tartışmaya açık ama girişiminizi ev ortamından yönetmeyi planlıyorsanız aşağıda sıralanan saptamaların size faydası olacağı kesin. “
Ofisiniz evinizse kaçınmanız gerekli sekiz hataİşinizi evinizden yönetmeniz size işinizle ilgili hatırı sayılır bir esneklik kazandırdığı herkesin bildiği bir gerçek. Bu kadar da değil, bu model hepimizin hayatında bir sorun halini alana özel hayat iş hayatı dengesine de olumlu etkiliyor. Diğer taraftan ev ofislerin bir takım zorlukları bulunuyor. Mesela, ev ofis dışarıdaki hayatla irtibatınızı azaltarak piyasa gerçeklerinden uzaklaşmanıza neden olabilir.

Evde çok fazla zaman geçirmek

Yalnızlık, işini evden yönetenlerin en başta gelen şikayetlerinden biri. Ev-ofis açanların büyük kısmı dışarıdaki iş hayatından soyutlanmaya henüz hazır değilken işe başlıyorlar.Bir taraftan tüm işleri bilgisayar karşısında halletme düşüncesi cazip görünürken, diğer taraftan aslında bu çok da kabul edilebilir bir yaklaşım değil. Bu şekilde olmak zorunda değil. Bu konunun sizin için sorun olmasını engellemek için kurallarınız olsun. Evden uzaklaşabileceğiniz alışkanlıklar edinin. Örneğin iş görüşmelerinizi çok zorunlu olmadığınız sürece ev-ofisinizin dışında yapın. Müşterileriniz ya da tedarikçileriniz gibi kişilerle öğle yemekleri organize edin.Ya da bir kahve dükkanında güzel bir kahve eşliğinde buluşmalar ayarlayın.

7/24 İş Ortamında Olmak

Eviniz ve ofisiniz aynı yerse dikkatli olmadığınız takdirde ev hayatını iş ortamı atmosferini bozabilir. Örneğin etrafta çocuklar gürültüyle koştururken çalışmak kolay olmasa gerek. Ama aynı zamanda iş ortamınız, ev ortamınıza da zarar verebilir. Sürekli işyerinde olduğunuzu düşünürseniz, biraz da iş bağımlılığınız varsa 7/24 iş havasında olmanız kişisel ve aile hayatınızı ihmal etmenize neden olabilir. Aslında bu durum iş hayatı için ilk bakışta olumlu bir durummuş gibi görünse de, özel hayatına zaman ayıran çalışanların, iş bağımlılarından daha az başarılı olduklarını gösterdiği düşüncesi yavaş yavaş tersine dönmeye başladı. Hatta, ofis ortamındaki zamanını verimli kullanıp, özel hayatına da makul ölçüde zaman ayıranların en başarılı kişiler olduğu bazı araştırmalar tarafından saptanmış durumda.

Mesainin Dış Etkenlerce Bölünmesi

Ev -ofiste çalışıyorsanız, gün içerisinde aileniz ya da arkadaşlarınız sizi özel konularda aramak için kendilerini daha özgür hissedeceklerdir. Bir arkadaşınız habersiz olarak sizi ziyaret edebilir, ya da anneniz sizi aramakta tereddüt etmeyebilir. Bu konuda arkadaşlarınıza ve ailenize karşı oldukça net olmalısınız. Örneğin belirli saatler arasında çok acil durumlar dışında özel telefon, ya da ziyaretçi kabul etmemek bir çözüm olarak düşünülebilir. Oldukça kararlı olmanız gerektirecek bu kural ya da kuralları tam anlamıyla uygulayamasınız bile, uygulama konusunda kararlı olmalısınız ve bunu yakın çevrenize hissettirmelisiniz.

İş Konuşmalarınızı Sevdiklerinizle Yapma Mecburiyeti

Etrafınızda çalışma arkadaşlarınız olmadığı zaman, iş meselelerinizi aynı evi paylaştığınız eşinizle ya da yakınlarınızla konuşma alışkanlığına yakalanabilirsiniz.Sürekli iş meselelerizden bahsetmeniz eşiniz ya da yakınlarınız için bıkkınlık veren bir duruma dönüşebilir. Genellikle işle ilgili ayrıntıları anlamazlar. Bu nedenle işinizle ilgili mevcut ağınızdaki kişilerle bağlantıda kalın ve iş meselelerinizi onlarla paylaşın. Ev-ofis tarzı çalışan diğer meslektaşlarınızla toplantı grupları oluşturmak ta sizin için iyi bir çözüm olarak düşünülebilir.

Size özel bir çalışma ortamı yaratamamak

Kendinize çalışma atmosferi oluşturmanız, konsantrasyon açısından son derece önemli. Eğer eviniz yeterince büyük değilse dahi, ev içindeki çalışma alanınızı evin diğer bölümlerinde ayırın.Evinizin yaşam odasının az kullanılan belirli bir kısmını işgal etmek zorunda kalsanız bile bu şekilde yapmanız sizin için daha doğru olacaktır. Eğer tüm zorlamanıza rağmen ortak alanları kullanmak zorunda kalıyorsanız ev yaşamına ait kişisel eşyaları çalışma alanınızda uzaklaştırın.

Size bağlı çalışanların evinizde yaşayanları rahatsız etmelerini engeleyememeniz Size bağlı çalışanlar varsa ve ev-ofisinize gelmek durumundalarsa bu durum ev yaşantınıza zarar verme riskini de beraberinde getiriyor. Çalışanlarınızın ev-ofisinize geldiği durumlarda onlardan duyarlı davranmalarını beklediğinizi açık bir dille anlatmalısınız. Örneğin ayakkabılarla ev girmeleri eşinizin hiç hoşuna gitmeyebilir. Ya da ailenizin yaşadığı alanlarda dolaşmaları gibi.

Yeterince Düzenli Olamamak Yüzünden zaman Kaybetmek

Ev ve işin aynı ortam olmasının yarattığı sorunlardan biri de derli toplu bir ofis ortamı yaratmanın zorluğu. Evraklarınızı ve dosyalarınızı belirli bir düzende saklamanız ofis ortamına göre daha zor olacaktır. Düzensiz bir ofis her zaman zaman kaybı yaratan bir durumdur. Ofis için ayırmış olduğunuz alanı ev halkı ile paylaşamaktan kaçının. Dosya ve evrağınızı ofisinize ayırdığınız bölümün dışına çıkarmayın. Tüm evrağınızın ve eşyalarınızı belirli bir yeri ve düzeni olmalı. Daha da önemlisi evraklarınızı ya da diğer ofis eşyalarınızı onlara ayırdığınız yerde ve düzende saklamanızdır.

Güne plansız başlamak

Ev ofisteki gününüze nasıl başlayacağınız hakkında bir fikriniz yoksa çalışma gününün avuçlarınızın arasından kayıp gittiğine tanık olabilirsiniz. Böyle yapacağınıza kısa vadeli aksiyon planları ya da hedefleri irdelemeye zaman ayırın. Kendize bir zaman çizelgesi hazırlayın ve ona bağlı kalın. Yapılacaklar listesi yerine temel görevlerinizi belirleyin. Bu görevlerin bitirilmesi için son tarihi de belirleyin. Zaman çizelgenizde bulunmayan ama acil işleriniz olacaktır. Programınızı bu tür işleri halledebileceğiniz şekilde hazırlamanızı öneriyoruz. Her şeye rağmen zaman çizelgenize uyamayacağınız durumlar olacaktır. Bunu dert etmeden kendinize ek süreler verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir